Search This Blog

Saturday, 1 December 2012

Casements

'Casements' was the second project of my Third Year at University. It was a very fast paced project with a short deadline, designed to prepare us for the pressures of our looming Final Major Project. The brief was to design an art installation within one of Portsmouth's historic Gun Casements on the sea front. The requirements for the project were that you choose one of a selection of museum items  and then you create a narrative around it expressed through your installation - I chose a Telephone Exchange. The images I've included in this post are the final posters of my proposal. The project also included a large amount of modelling and a sketchbook full of development work.  


I was inspired by the history of the Telephone Exchange and the thought of all of the connections in which it would have made back in WWII, it could potentially have connected the British Prime Minister with the American President of the day. I then came across the work of Jason Rhoades, he works on creating neon light installations which was something I thought was a great way to represent my 'connections' concept and it would bring a lot of attention to the space.

I developed a design with a Telephone Pole which has hundreds of neon wires attached connecting to the Telephone Exchange and then exploding out of the back of it, filling the entire casement and then landing on individual positions on an etched glass map of the world. It would be a very bright space and would really stand out at night. 

You can see from the Plan and Sections how the Installation would be positioned and how it would work. The image below shows the technical details behind  how the wires would connect minimally to the insides of the casement and how the Telephone Exchange would be protected by a glass box. 


The design could be furthered by adding some individual neon names of those who were around at the time of WWII, the colours of the neon wires could also vary. 

Thursday, 1 November 2012

Division of Space

'Division of Space' was the first project of my Third Year at University. It was a very fast paced project with a short deadline, designed to get us back into the swing of things after our long Summer break. The brief was relatively simple - to design a Screening device for use within our Studio spaces within the University. The requirements for the screen were that it must be able to display our work when we have reviews, they must also help to solve the acoustic problems of an open plan Studio space. The images I've included in this post are the final A1's of my proposal. The project also included a large amount of modelling and a sketchbook full of development work.  


I was inspired by 'The Collectivity Project' by Olafur Eliasson. In 2005 he left a large amount of white Lego pieces into the middle of a town and told the residents to build. What they created was an amazing landscape of miniature architecture. I was also inspired by 'Fort' which is an acoustic partitioning system designed by Arihiro Miyake. Using these two precedents I developed my own concept. 

Every project is different and every person has different amounts/types of work  to display at a review, because of that I wanted to create a Screening device that was adaptable. My idea was to create a 'Range' of giant Lego pieces each with a different function. The Range was split into two sections - 'Needed' and 'Recommended', the 'Needed' range includes the bare minimum pieces that you would need to build a basic square screen and the 'Recommended' range includes the optional extra pieces including shelves, cubby's and lockers. Each Student would be able to build their own screen that they could adapt around what they had to display, if they had lots of work they could build a bigger screen, if they had lots of models they could add extra shelves and so on. 

The cube pieces would be made from two injection moulded plastic pieces and be filled with acoustic foam then joined together. This would create light weight yet sturdy Cubes that although have a hard exterior they also have good acoustic properties.  

You can see from the images how the Cubes work and how they fit together. You can also see the different pieces being used and how a final screen would look. The Plan and Section show how the screens would fit into our Studio space.  


The image above shows how I developed the idea further into using the cubes to build tables and it shows in detail how the cubes fit together. I think the idea could be furthered even more into possibly building all types of furniture within the studio including chairs simply by creating some additions to the 'Range'.