Search This Blog

Thursday, 1 November 2012

Division of Space

'Division of Space' was the first project of my Third Year at University. It was a very fast paced project with a short deadline, designed to get us back into the swing of things after our long Summer break. The brief was relatively simple - to design a Screening device for use within our Studio spaces within the University. The requirements for the screen were that it must be able to display our work when we have reviews, they must also help to solve the acoustic problems of an open plan Studio space. The images I've included in this post are the final A1's of my proposal. The project also included a large amount of modelling and a sketchbook full of development work.  


I was inspired by 'The Collectivity Project' by Olafur Eliasson. In 2005 he left a large amount of white Lego pieces into the middle of a town and told the residents to build. What they created was an amazing landscape of miniature architecture. I was also inspired by 'Fort' which is an acoustic partitioning system designed by Arihiro Miyake. Using these two precedents I developed my own concept. 

Every project is different and every person has different amounts/types of work  to display at a review, because of that I wanted to create a Screening device that was adaptable. My idea was to create a 'Range' of giant Lego pieces each with a different function. The Range was split into two sections - 'Needed' and 'Recommended', the 'Needed' range includes the bare minimum pieces that you would need to build a basic square screen and the 'Recommended' range includes the optional extra pieces including shelves, cubby's and lockers. Each Student would be able to build their own screen that they could adapt around what they had to display, if they had lots of work they could build a bigger screen, if they had lots of models they could add extra shelves and so on. 

The cube pieces would be made from two injection moulded plastic pieces and be filled with acoustic foam then joined together. This would create light weight yet sturdy Cubes that although have a hard exterior they also have good acoustic properties.  

You can see from the images how the Cubes work and how they fit together. You can also see the different pieces being used and how a final screen would look. The Plan and Section show how the screens would fit into our Studio space.  


The image above shows how I developed the idea further into using the cubes to build tables and it shows in detail how the cubes fit together. I think the idea could be furthered even more into possibly building all types of furniture within the studio including chairs simply by creating some additions to the 'Range'.